You are currently viewing IPO Insights: Farm Fresh Berhad

IPO Insights: Farm Fresh Berhad

Nama Syarikat: Farm Fresh Berhad (Farm Fresh)

Laman Web: https://www.farmfresh.com.my/

Tarikh Tutup Permohonan: 31 December 2021

Tarikh Penyenaraian: TBC

Jumlah Saham Khas: 232,244,400 Unit

Harga Tawaran: Akan dimaklumkan kemudian

Pasaran: Pasaran Utama, Bursa Malaysia

Bank Penasihat: CIMB Investment Bank Berhad

Status Shariah: Diluluskan oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti

Rujukan: Prospektus IPO Farm Fresh Berhad

Latar Belakang:

Farm Fresh ialah jenama terkenal Malaysia yang menghasilkan susu segar dalam industri tenusu. Syarikat ini sangat baru dengan sejarah penubuhan kurang daripada 15 tahun, diasaskan oleh Loi Tuan Ee. Hari ini, syarikat itu merupakan pemain ke-2 terbesar dalam kategori susu sedia untuk diminum (RTD), dengan 18% bahagian pasaran. Kedudukan peneraju pasaran Farm Fresh adalah dalam subsegmen susu RTD sejuk dengan lebih 54% bahagian pasaran. Selain itu, Farm Fresh juga merupakan antara 3 teratas dari segi bahagian pasaran dalam subsegmen susu RTD ambien dan kategori yogurt.

Loi memulakan Farm Fresh apabila dia menyedari bahawa 95% daripada susu yang ditawarkan di Malaysia sebenarnya adalah susu cair atau susu tepung. Ini bermakna kebanyakan susu yang mendakwa ia “segar” sebenarnya dibuat dengan menambah air & beberapa bahan tambahan kepada tepung susu, bukannya “baru diperah” dari ladang. Kemudian, beliau memulakan Farm Fresh dengan misi untuk menghasilkan tenusu segar dan tulen seperti yang dimaksudkan oleh alam semula jadi. Dengan misi ini dalam fikiran, Farm Fresh berjanji untuk menghantar susu mereka dari ladang ke rak dalam masa 48 jam. Untuk mencapai matlamat ini, susu mereka mesti dihasilkan, dibungkus dan diedarkan secara tempatan.

Farm Fresh terlibat terutamanya dalam perniagaan pertanian, pembuatan dan pengedaran pelbagai produk tenusu dan produk berasaskan tumbuhan. Kumpulan ini mengendalikan lima ladang tenusu di Malaysia dan satu ladang tenusu di Australia merentasi kira-kira 5,400 ekar tanah, dengan jumlah sekitar 9,000 ekor lembu tenusu dan lembu biasa.

Kumpulan juga memiliki dan mengendalikan lima kemudahan pemprosesan di Malaysia dan satu kemudahan pemprosesan di Australia dengan kapasiti memproses masing-masing, sekitar 137.0 juta liter barangan siap dan 84.0 juta liter susu diproses setiap tahun. Farm Fresh juga mempunyai pelbagai portfolio produk yang terdiri daripada produk susu RTD (Ready To Drink) sejuk, produk (Ultra-high Temperature Processing) UHT/ambien RTD, produk berasaskan tumbuhan, produk yogurt, jem buah-buahan dan sos.

Model Bisnes dan Kemudahan Pemprosesan

Manfaat Prosiding IPO

Hasil terkumpul daripada terbitan awam IPO akan digunakan merangkumi penubuhan hub pembuatan baru, ladang ternakan baru, kemudahan pemprosesan integrasi di Malaysia, pengembangan kemudahan pembuatan di Australia, pengembangan di kawasan serantau luar Malaysia, modal kerja dan juga kos penyenaraian.

Laporan Kewangan


Hasil pendapatan dan keuntungan sebelum cukai Farm Fresh telah mencatatkan peningkatan bagi laporan kewangan tiga tahun terakhir secara berturut-turut. Walaubagaimanapun, keuntungan selepas cukai (PAT) bagi farm fresh untuk tahun 2021 berkurangan disebabkan oleh perbelanjaan cukai one-off sebanyak RM25.7 juta.

Kos jualan bagi produk Farm Fresh bergantung kepada ketersediaan dan harga bahan mentah seperti susu mentah, peralatan pembungkusan, makanan ternakan dan kandungan produk yang lain. Kos bagi bahan mentah tersebut mewakili 75.5%, 77.2% dan 74.9% daripada keseluruhan kos jualan bagi FYE2019, 2020 dan 2021.

Sponsored Content


Dapatkan Kursus Analisa Teknikal Labur Saham (Advance Level) di pautan https://mycourse.my/courses/kursus-analisa-teknikal-labur-saham-advance-level/
Pelanggan Utama


Farm Fresh telah membina rangkaian yang kukuh dengan pelanggan utama mereka dalam purata jangka masa yang panjang melebihi 5 tahun. Pelanggan utama, Lotuss Stores (Malaysia) Sdn Bhd yang dulu dikenali sebagai Tesco menyumbang kepada RM60.249juta (12.3%) bagi hasil jualan FYE 2021.

Pembekal Utama


Prospek dan Risiko Farm Fresh Berhad

  1. Baka Lembu Tenusu Australian Friesian Sahiwal (AFS) Eksklusif

Untuk mencapai janji Farm Fresh yang menjanjikan tempoh 48 jam dari ladang ke rak adalah lebih mudah diungkapkan daripada dilakukan, ataupun pesaing mereka sudah lama melakukannya. Malaysia bukanlah tempat terbaik untuk menternak lembu tenusu kerana suhu panas kita. Hasil susu untuk lembu tenusu yang diternak di Malaysia jauh lebih rendah berbanding dari Australia atau New Zealand, sebab itu pesaing mereka memilih untuk mengimport susu tepung.

Farm Fresh membeli syarikat genetik di Australia yang mempunyai pemilikan eksklusif kepada baka lembu tenusu Friesian Sahiwal (AFS) Australia. Baka lembu tenusu AFS ini boleh menahan suhu Malaysia di samping mengekalkan hasil susu yang lebih baik berbanding lembu tenusu tempatan. Dengan cara ini, Farm Fresh menyelesaikan masalah bekalan dan boleh mendapatkan susu sumber tempatan yang berkualiti setanding dengan susu segar Australia yang diimport.

Pada masa ini, mereka masih mempunyai ladang di Australia yang bertindak sebagai tapak semaian. Pembiakan kacukan lembu AFS akan dilakukan di sana dan anak-anaknya akan dieksport ke Malaysia untuk diperah. Satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah ladang Australia juga mengeluarkan susu dan mempunyai hasil susu 2 kali ganda lebih tinggi daripada lembu Malaysia mereka.

  1. Model Bisnes Grass-to-Glass

Mempunyai baka lembu AFS yang sesuai di Malaysia adalah langkah pertama untuk Farm Fresh menghantar susu segar mereka dalam masa 48 jam. Mereka juga perlu melaburkan modal untuk menyepadukan rantaian nilai susu tenusu mereka, daripada penternakan susu kepada pemprosesan dan kemudahan logistik. Sebagai contoh, semua trak penghantaran dan kemudahan penyimpanan mereka mesti mampu menyimpan susu dalam suhu tertentu untuk memastikan susu segar.

Dengan kehadiran dari upstream kepada downstream dalam keseluruhan rantaian nilai industri tenusu, Farm Fresh telah memastikan tempoh pengedaran yang lebih rendah dan kawalan kualiti yang lebih baik ke atas produk tenusu mereka. Model ini agak unik kerana kebanyakan pesaing mereka mengimport susu tepung dan bukannya menghasilkan susu segar secara tempatan. Ini telah memberi Farm Fresh pasaran khusus untuk membezakan diri mereka.

  1. Rangkaian Pengedaran ke Rumah

Kelebihan daya saing terbesar Farm Fresh ialah rangkaian pengedaran ke rumah. Tidak seperti kebanyakan pesaing mereka yang menjual produk tenusu melalui pengedar dan peruncit, Farm Fresh adalah unik dengan mempunyai rangkaian pengedaran ke rumah sebagai cara untuk saluran pengedaran mereka.

Pada asasnya, struktur rangkaian pengedaran ke rumah mereka sangat serupa dengan apa yang biasa kita kenali sebagai jualan langsung Pada masa ini, mereka mempunyai 832 pengedar rumah dengan 1,302 ejen di bawah pengedar rumah ini. Rangkaian ini menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan pesat Farm Fresh melalui pemasaran dari mulut ke mulut tanpa syarikat perlu membelanjakan terlalu banyak kos pemasaran. Mereka hanya perlu berkongsi sebahagian daripada margin mereka dengan peniaga rumah, sementara pada masa yang sama mereka menjimatkan kos penyenaraian daripada menjual produk mereka dalam peruncit format besar seperti Tesco & Aeon.

Untuk memastikan setiap peniaga rumah memperoleh sedikit komisyen, mereka mengehadkan penjual mereka mengikut wilayah geografi. Sebagai contoh, peniaga rumah dari Kuala Lumpur tidak boleh menjual di Johor Bahru, jadi tiada persaingan berlebihan antara peniaga rumah. Melihat pada sisi lain, sistem ini membolehkan peniaga rumah menembusi ke kawasan luar bandar atau kawasan yang belum diterokai untuk mengembangkan pangkalan pelanggan mereka dan ini telah menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan bahagian pasaran Farm Fresh.

  1. Pengenalan Produk Baharu

Oleh kerana Farm Fresh ialah pengeluar tenusu bersepadu terbesar di Malaysia, mereka telah membuktikan pandangan yang lebih baik tentang citarasa pengguna berbanding pesaing mereka. Sebagai contoh, barisan produk berperisa Kurma mereka adalah homerun untuk syarikat itu. Pelanggan sangat menyukainya sehingga sukar untuk mencari stok yang tersedia di mana-mana. Satu lagi penggalak baru-baru ini untuk hasil syarikat adalah apabila mereka melancarkan barisan produk UHT mereka yang boleh disimpan lebih lama daripada susu segar sejuk mereka.

Oleh itu, Farm Fresh masih mempunyai prospek untuk pertumbuhan kerana ia hanya besar dalam segmen susu segar sejuk dan UHT. Mereka masih belum memasuki subsegmen lain dalam industri tenusu seperti Subsegmen Susu Membesar, Susu Dewasa dan Ais Krim yang boleh memperoleh margin yang lebih tinggi.

  1. Pasaran ASEAN

80.3% daripada hasil IPO akan digunakan untuk tujuan pengembangan. Menurut prospektus, pihak pengurusan Farm Fresh merancang untuk mengeksport produk mereka ke Filipina, Indonesia dan Singapura selepas mereka meningkatkan pengeluaran mereka dengan penubuhan hab pembuatan baharu.

Filipina dan Indonesia adalah 2 negara baru muncul yang masih mempunyai penggunaan susu yang sangat rendah per kapita, justeru masih terdapat landasan yang tepat untuk industri tenusu mereka berkembang apabila pendapatan per kapita meningkat. Walaupun bukan mudah untuk mewujudkan kehadiran jenama di negara lain, tetapi jika rancangan pengembangan itu terbukti berjaya, ia akan menjadi satu perkara yang sangat baik untuk Farm Fresh.

  1. Pasaran Produk Tenusu yang Kukuh

Pasaran runcit bagi susu serbuk dijangka pada nilai RM2.3 billion bagi tahun 2020 dan dijangka berkembang pada CAGR 0.6% dan 4.4% antara tahun 2020 dan 2025. Saiz pasaran runcit bagi produk yogurt juga dijangka berkembang daripada Rm441.4 juta pada 2021 kepada RM576 juta pada 2025 (CAGR: 6.9%). Penggunaan susu dan produk susu per kapita berkembang daripada 53.3kg bagi setiap orang pada tahun 2015 kepada 54.3kg bagi setiap orang pada tahun 2020 (CAGR: 0.4%).

  1. Peers Comparison

Farm Fresh adalah antara syarikat Top 3 bagi produk susu RTD dan yogurt. Market share Farm Fresh telah meningkat setiap tahun dan akan meneruskan pendakiannya berbanding pesaingnya yang lain. Farm Fresh dijangka akan menjadi syarikat kedua terbesar dalam kategori susu RTD dan syarikat ketiga terbesar dalam kategori yogurt pada suku pertama 2021 yang akan menjadikannya sebagai market leader.

8. Perubahan Selera Pengguna

Walaubagaimanapun, Farm Fresh berdepan dengan risiko kebergantungan kepada permintaan produk mereka. Umum mengetahui bahawa, perminataan terhadap produk tenusu dipengaruhi oleh beberapa faktor termasuk selera pengguna, keadaan ekonomi makro dan juga faktor demografi. Perubahan kepada selera pengguna sedikit sebanyak akan menjejaskan permintaan terhadap produk Farm Fresh.

Shariah Screener IPO Skor:

Fundamental: 10/10

Kawalan Risiko: 8/10

Pasaran dan Bisnes: 10/10

Keseluruhan: 9.5/10

Sponsored Content


Dapatkan Kursus Labur Saham Teknik Buy Today Sell Tomorrow (BTST) di pautan https://mycourse.my/courses/kursus-labur-saham-teknik-buy-today-sell-tomorrow-btst-bersama-izrul-zainal-abidin/
Penafian

Maklumat yang terdapat dalam artikel / analisis / laporan ini hanya untuk tujuan perkongsian dan pendidikan. Ini bukan cadangan untuk membeli atau menjual saham, sekuriti atau instrumen lain yang disebutkan; juga tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional untuk membeli, menjual, atau mengambil kedudukan dalam saham, sekuriti, atau instrumen lain. Sekiranya anda memerlukan nasihat pelaburan khusus, sila dapatkan nasihat pelaburan profesional. Penulis menolak sebarang tanggungjawab atas keuntungan atau kerugian yang timbul secara langsung dan tidak langsung daripada kandungan artikel / analisis / laporan.

Sumber

Leave a Reply